Serwis www.krolowamleka.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Królowa MlekaFacebookWikipediaEnglish

Jury

Waldemar Broś

Prezes Zarządu
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny

Absolwent Akademii Rolniczej w Lublinie oraz podyplomowych studiów ekonomicznych w Szkole Głównej Planowania i Statystyki w Warszawie (obecnie SGH). Całe życie związany z mleczarstwem. Swoją karierę rozpoczął od Inspektora w Wojewódzkim Związku Spółdzielni Mleczarskich w Lublinie. Później był Naczelnikiem Wydziału Skupu i Obsługi Dostawców Mleka w Centralnym Związku Spółdzielni Mleczarskich w Warszawie, Kierownikiem Zespołu ds. Marketingu w Krajowym Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie. Od 2002 roku pełnił obowiązki Zastępcy Prezesa KZSM Zw. Rew. W styczniu 2009 r. został wybrany przez Radę KZSM Zw. Rew. na Prezesa Zarządu KZSM Zw. Rew. Swoją wiedzę z zakresu mleczarstwa pogłębiał w USA odbywając praktykę zawodową na farmie mlecznej. Jest członkiem Zgromadzenia Ogólnego Krajowej Rady Spółdzielczej i dwóch komisji roboczych (rolnictwa i spółdzielczości), Agro Biznes Klubu, Rady Programowej Targów ,,Mleczna Rewia”, Rady Programowej czasopisma ,,Bezpieczeństwo i Higiena Żywności” a także Dziekanem Korpusu Mleczarskiego w Stowarzyszeniu Eksporterów Polskich.

Żonaty. Dzieci: córka Magdalena (ur. 1973) – lekarz w Szpitalu Klinicznym im. Ks. Anny Mazowieckiej w Warszawie, wykładowca WUM i syn Piotr (ur. 1978) – lekarz w Samodzielnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. W. Orłowskiego w Warszawie.

Zainteresowania: malarstwo, kulinaria (kuchnia śródziemnomorska i tradycyjna polska), pływanie.

Agnieszka Falba

Dyrektor Biura
Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

Od 11 lat związana z Federacją Branżowych Związków Producentów Rolnych, w tym od 8 lat na stanowisku Dyrektor Biura. Koordynuje współpracę pomiędzy związkami branżowymi, odpowiada za działalność Federacji na forum UE oraz działania promocyjne organizowane przez FBZPR. Jest inicjatorem społecznych kampanii edukacyjnych realizowanych przez Federację: „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” oraz „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”.

Absolwentka Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, o specjalności Marketing i Zarządzanie w Agrobiznesie.

Wiedzę i kompetencje poszerzała podczas studiów podyplomowych, m.in. z zakresu finansów (Olsztyńska Szkoła Biznesu), funduszy strukturalnych (Szkoła Główna Handlowa) i public relations (Akademia Leona Koźmińskiego).

Lubi podróże po Polsce i Europie, a wolne chwile najchętniej spędza z bliskimi we własnym ogrodzie.

Janusz Górski

Redaktor Naczelny
Forum Mleczarskie - Media Branży Nabiałowej

Absolwent Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, o specjalności zarządzanie finansami. Przez całą karierę zawodową związany z firmami współpracującymi z mleczarstwem. Pracował w agencjach badań rynkowych, gdzie zajmował się organizacją, a następnie przygotowaniem analiz rynkowych, później związany z Forum Mleczarskie - Media Nabiałowe, gdzie pełni obecnie funkcję Dyrektora Wydawniczego, Redaktora Naczelnego. Odpowiada za poziom merytoryczny publikacji pod marką Forum Mleczarskie oraz wdrażanie i rozwój nowych projektów.

Specjalizuje się w monitoringu branży mleczarskiej w kraju i na świecie, publikacjach analitycznych na temat rynku mleczarskiego, innowacji i trendów produktowych. Ekspert cytowany w publikacjach na temat handlu nabiałem i branży mleczarskiej w takich tytułach jak Forbes i Wprost.

Wojciech Nalazek

Dziennikarz i komentator
TVP

Magister dziennikarstwa, studia na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Z Telewizją Polską związany od lat 70. Pracę dziennikarską zaczynał w redakcji filmowej, a że w telewizji najważniejszy jest obraz, tam nauczył się wszystkiego, co związane z filmem. Jest autorem kilku tysięcy programów. Co pewien czas zmieniając redakcje zdobywał doświadczenie i uniknął zawodowego zaszufladkowania. Współpracował z „prasą pisaną”.

Współtworzył i wydawał ekonomiczno-społeczne cykle programowe; „System”, „Kraje, narody, wydarzenia”, „Ludzie, władza, pieniądze”. W tym czasie kierował zespołem producencko-twórczym „PIĄTKA” – przygotowywał i prowadził magazyn społeczno-poradnikowym „Pod kreską”. Jest autorem cyklu reportaży ze świata, pod zbiorowym tytułem „Jakość życia”. Stąd był już tylko krok do rzeczywistego gospodarowania – czyli rolnictwa. Na początku lat 90. rozpoczął współpracę z Redakcją Rolną. W przygotowywanych programach pokazuje, że gospodarstwo rolne to nic innego jak firma, a jej właściciel – rolnik, to przedsiębiorca, który musi kalkulować i obliczać ryzyko, mieć wydatki, przychody i zysk. Odzwierciedleniem antenowym tych działań jest autorstwo wielu odcinków cyklu „Rolnictwo na świecie”, w którym pokazuje kierunki zmian, jakie czekają polskie rolnictwo. Przygotowuje i prowadzi cykle programowe; „Racje i emocje”, „Z Polski”, „Eko echo”, „Agrolinia”, „ Europa bez miedzy”, „Tydzień”. Obecnie pracuje na stanowisku kierownika Redakcji Audycji Rolnych TVP.

Krystyna von Nathusius

Przewodnicząca Rady Nadzorczej
Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia PROCIBUS

Ukończyła Warszawską Wyższą Szkołę Informatyki z tytułem inżyniera. Wieloletnia managerka w branży muzycznej włoskich piosenkarzy tzw. Italo Disco, takich jak Savage czy Black Box. Organizator koncertów Italo Disco w Polsce, w Rosji oraz w USA. Była członkiem zarządu w Discomagic Records, największej niezależnej firmie muzycznej, produkującej i wydającej piosenki we Włoszech w latach 1988 - 1996. Przedstawicielka kilku włoskich producentów w Polsce. Jest członkiem Stowarzyszenia Autorów i Kompozytorów ZAiKS. Założycielka Fundacja PROCIBUS, organizatora między innymi projektu „Królowa Mleka”.

Dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Wydział Nauk o Żywności, Katedra Biotechnologii

Wieloletni pracownik naukowy SGGW. W swojej pracy badawczej zajmuje się m.in. przemianami biochemicznymi zachodzącymi w procesie wyrobu i dojrzewania serów o obniżonej zawartości tłuszczu, poprawą jakości wyrobów mleczarskich oraz wykorzystaniem produktów ubocznych przemysku mleczarskiego.

Prof. dr hab. inż. Zygmunt Zander

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
Wydział Nauk o Żywności, Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej

Doktor habilitowany inżynier, emerytowany profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie. Kolejne stopnie naukowe uzyskiwał na olsztyńskiej Uczelni, specjalista z zakresu inżynierii i aparatury w przetwórstwie mleka, był konsultantem FAO w Indiach ds. technologii i aparatury mleczarskiej. Ściśle współpracuje z przemysłem mleczarskim i firmami wytwarzającymi aparaturę mleczarską. Odbywał staże zagraniczne – m.in. w USA, Niemczech, Danii. W pracy naukowej koncentruje się na zagadnieniach właściwości fizycznych produktów mleczarskich, monitoringu pracy aparatury procesowej w zakładach mleczarskich, projektowaniu i modernizacji instalacji wyparnych oraz suszarniczych, zastosowań procesów separacji membranowej w przetwórstwie mleczarskim. Jest członkiem Rady Naukowej IIPMlecz., ekspertem-rzeczoznawcą PTIiPS „SPOMASZ” i SITSpoż z zakresu maszyn spożywczych, członkiem rad programowych czasopism branżowych, współpracuje z zakładami mleczarskimi jako konsultant i opiniodawca.