Serwis www.krolowamleka.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Zamknij

Królowa MlekaFacebookWikipediaEnglish

Partnerzy strategiczni

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny

KZSM Zw. Rew. jest dobrowolną, samorządną organizacją zrzeszającą spółdzielnie mleczarskie oraz inne spółdzielnie, których przedmiot działania wiąże się bezpośrednio lub pośrednia z produkcją, przetwórstwem i obrotem mlekiem bądź jego przetworami.

Podstawowymi celami KZSM jest pomoc zrzeszonym spółdzielniom w ich działalności statutowej, reprezentowanie i obrona interesów polskiego mleczarstwa oraz rozwijanie spółdzielczości mleczarskiej, a także dostosowanie tego sektora do wymogów Unii Europejskiej. Obecnie KZSM zrzesza 93 członków, w tym 84 spółdzielnie mleczarskie zrzeszające 100 tys. rolników - dostawców.

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich jest największą i najdłużej działającą organizacją mleczarską w Polsce.

www.kzsm.org.pl



Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

FBZPR jest pierwszą w Polsce centralą związków producentów. Została utworzona 23 maja 1991 roku. Aktualnie do Federacji należy 27 krajowych związków rolniczych zrzeszeń branżowych, obejmujące podstawowe sektory w rolnictwie. Organizacje te zrzeszają plantatorów, hodowców i producentów specjalizujących się w poszczególnych branżach.

Do najważniejszych zadań, określonych w statucie Federacji należą:

Dzięki konsekwentnej realizacji zasady samodzielności oraz skutecznemu działaniu Federacja stała się realną siłą, reprezentowaną we wszystkich najważniejszych gremiach przedstawicielskich i doradczych, funkcjonujących w sferze rolnictwa i wsi, gdzie przez wiele lat delegowała swych działaczy i ekspertów.

Od 2006 roku Federacja jest członkiem Komitetu Rolniczych Organizacji Zawodowych w UE – COPA. Eksperci Federacji uczestniczą w wielu grup roboczych COPA i doradczych Komisji Europejskiej, m.in.: zboża, rośliny oleiste i białkowe; mięso wieprzowe; wołowina; bydło reprodukcyjne; konie; kwiaty i rośliny ozdobne; miód; mleko i produkty mleczne; tytoń; chmiel; jaja i drób; nasiona; ziemniaki; skrobia; zdrowie i dobrostan zwierząt; promocja produktów rolnych; zapewnienie jakości w rolnictwie; łańcuch żywnościowy.

www.fbzpr.org.pl